انواع پمپ آب

پمپ چیست

پمپ ها از جمله پمپ های آب خانگی دستگاهایی هستند که انرژی مکانیکی را از یک منبع خارجی مانند الکترو موتور گرفته و به سیالی که از آن عبور می‌کند انتقال می دهد. در نتیجه، انرژی سیال پس از خروج از این دستگاه (پمپ) افزایش می‌یابد. به عبارت کلی تر، پمپ دستگاهی است که سیالات را از یک نقطه به نقطه‌ای دیگر جابجا می‌نماید.

پمپ‌ها دارای انواع مختلفی هستند. دسته‌بندی‌های گوناگون، پمپ‌ها را بر پایه ویژگی‌های گوناگون طبقه‌بندی می‌کنند. در یکی از رایج‌ترین این طبقه‌بندی‌ها، برپایه نحوه انتقال انرژی از پمپ به سیال، پمپ‌ها به دودسته تقسیم می‌شوند:

پمپ‌های دینامیکی: در این پمپ‌ها انتقال انرژی به سیال به‌طور دایمی است. انواع پمپ‌های دینامیکی عبارت اند از:
گریز از مرکز
جریان محوری

پمپ‌های جابجایی مثبت: در این پمپ‌ها انتقال انرژی به سیال به صورت متناوب یا پریودیک صورت می‌پذیرد. انواع پمپ‌های جابجایی مثبت عبارت اند از:
رفت و برگشتی
دوار

پمپ آب خانگی

پمپ آب وسیله ای است که جهت جابجای آب از نقطه ای به نقطه دیگر مورد استفاده قرار میگیرد و نیروی لازم جهت جابجایی آب (سیال) را به روشهای الکتریکی و میکانیکی که به آن متصل میگردد تامین می نماید. امروزه با توجه به زیاد شدن آپارتمان ها و مصرف کنندگان آب و کاهش کلی فشار آب خطوط انتقال و عدم انتقال عادی آب با توجه به فشار خطوط آب خصوصا به طبقات بالای ساختمان ها نیاز به وسیله ای جهت انتقال آب می باشد.

پمپ آب دستگاهی می باشد که در مصارف عموی جهت انتقال، تامین و تقویت فشار آب مورد استفاده قرار می گیرد.

با توجه به استفاده مکرر از پمپ های آب خانگی نیاز به نصب، تعمیر، سرویس و نگهداری آن لازم و ضروری می باشد. و گروه خدماتی دراک سرویس در شیراز جهت رفاه حال شما همشهریان عزیز با کادری مجرب آماده خدمت رسانی به شما بزرگواران می باشد.

پمپ های آب خانگی از تنوع و مدلهای مختلفی برخوردارند مانند:

پمپ سانترفیوژ (گریز از مرکز)

پمپ خودمکش

پمپ بشقابی

پمپ محیطی

پمپ جتی

بوسترپمپ خانگی

تفاوت پمپ های آب خانگی:

پمپ سانترفیوژ همان پمپ های گریز از مرکز هستند که انواع بسیار متنوعی دارند و با توجه به تعداد و نوع پروانه، برای مصارف مختلفی بکار میروند. پمپ های سانترفیوژ با توان بالا را معمولا برای مصارف کشاورزی، آبیاری، صنعتی و…، و مدلهای کوچکتر و با توان متوسط را برای مصارف خانگی و ساختمان ها میتوان بکار برد.

پمپ خودمکش پمپ های گریز از مرکزی هستند که بدون نیاز به سوپاپ خارجی در بالای مخزن، چاه و یا استخر قرار میگیرند و میتوانند موجب ایجاد نیروی مکش و انتقال آب شوند. خوب است بدانید سایر پمپ ها به خودی خود توانایی مکش ندارند و تنها سیالی که وارد پمپ میشود را منتقل می کنند. در حالی که پمپ های خودمکش سوپاپ سرخود بوده و میتوانند این نیرو را ایجاد کنند.

پمپ آب خود مکش
پمپ آب خود مکش

پمپ بشقابی از نظر ساختاری همان پمپ های سانترفیوژ هستند که فاصله بین صفحات دوطرف پره‌های پروانه خیلی کمتر است و شکل محفظه مانند بشقاب میماند. این سری پمپ‌ها میتوانند نسبت متعادلی از دبی و هِد را ارائه دهند و برای کاربریهایی که نیاز به عملکردی کم صدا دارند مناسبند.

پمپ آب خانگی بشقابی
پمپ آب خانگی بشقابی

پمپ های محیطی به پمپ هایی میگویند که میتوانند سیالات را با دبی کم اما تا ارتفاع زیادی پمپاژ کنند و برای پمپاژ سیالات مخلوط با هوا ایده‌آل هستند.

پمپ آب محیطی
پمپ آب محیطی

پمپ جتی کم و بیش شبیه به پمپ بشقابی هستند با این تفاوت که میتوانند تا ارتفاع خیلی بیشتری آب را پمپاژ کنند.

پمپ آب جتی
پمپ آب جتی

بوسترپمپ خانگی هم مانند سایر بوستر پمپ های دیگر ساخته میشود اما در ابعاد و توان کمتر؛ این سری پمپ ها از اتصال دو تا چند پمپ آب خانگی کوچکتر (نسبت به حداکثر فشار مورد نیاز برای ساختمان) به صورت موازی ایجاد شده‌اند و بسته به مصرف آب، پمپ ها را وارد مدار کرده و در زمان پایین آمدن مصرف، پمپ ها خاموش شده و از مدار خارج می شوند.

بوستر پمپ آب
بوستر پمپ آب

معمولا بوسترپمپ‌ها را برای ساختمان هایی با تعداد طبقات بالا مانند برج‌ها و ساختمان‌های بزرگ به کار میبرند که نیاز به ایجاد فشار تا ارتفاعات زیاد است. همچنین نسبت به سایر مدلهای دیگر هزینه نگهداری خیلی کمتری دارند، و در مصرف انرژی بهینه می باشند.

ملاک های انتخاب پمپ آب:

جهت انتخاب پمپ آب مناسب جهت مصرف باید مواردی مانند ارتفاع انتقال آب، طول مسیر، مقدار حجم آب مورد نیاز و فشار لازم را ملاک قرار دهیم و به طور مثال جهت خرید پمپ آب خانگی تعداد طبقات ساختمان، تعداد واحدها، متراژ واحدها، تعداد شیرهای آب و میزان مصرف آب را حتما ملاک قرار دهیم

کاربرد پمپ آب خانگی:

آبرسانی به آپارتمان ها و مجتمع‌های مسکونی با تعداد واحدهای زیاد

تقویت فشار آب در خانه‌های ویلایی و متراژ بالا

تقویت فشار آب در ساختمان های مرتفع

کشیدن آب از مخزن یا چاه آب و انتقال آن

آبرسانی و آبیاری ….

انواع روش های راه اندازی پمپ آب:

 بوستر پمپ با درایو و مدار فرمان راه اندازی پمپ با تابلو برق مجهز به درایو یکی از بهترین و پیشرفته‌ترین سیستم های اتوماتیک کردن پمپ آب است، که در این روش با هر بار باز کردن شیر آب پمپ روشن نمی شود و از ظرفیت مخزن تحت فشار استفاده و پس از روشن شدن پمپ با تمام توان خود شروع به کار نمیکند بلکه با تنظیمات تعریف شده برای سیستم، طبق نیاز مصرف کننده با سنسورهای اندازه گیری فشار آب، پمپ به گردش در می‌آید(دور از یک دور تا دور نامی) و باعث افزایش کارایی و طول عمر بیشتر سیستم میگردد. ولی این سیستم از دیگر سیستم ها گرانتر است.

پمپ خانگی با بوستر پمپ برای مصارف بالای آب خصوصا در آپارتمان ها نیاز به نصب سیستم پمپاژ آب رسانی می باشد که پرمصرف ترین و مقرون به صرفه ترین سیستم پمپاز، بوستر پمپ و مخزن تحت فشار می باشد، اجزای تشکیل دهنده آن هم به طور تقریبی مخزن آب، پمپ آب، تابلو برق،کلکتور، مخزن تحت فشار و لوازم اندازه گیری مانند پرشر سویچ، فلوتر، گیج می باشد، که در این روش سایز مخزن تحت فشار، رابطه مستقیمی با تعداد واحدها و میزان آب مصرفی دارد.

پمپ خانگی با پرشر سویچ و مخزن تحت فشار در این مدل پرشر سویچ، مخزن 20 لیتری و گیج توسط شیر سه راهه مستقیم بر روی پمپ نصب و با هر بار باز و بسته کردن شیر از آب مخزن تحت فشار استفاده و بعد از افت فشار پرشر سویچ فرمان قطع و وصل صادر می نماید.

پمپ خانگی با ست کنترل یا اتوماتیک در این مدل اتوماتیک یا ست کنترل مستقیم بر روی پمپ نصب و با هر بار باز و بسته کردن شیر آب اتوماتیک پمپ را روشن و خاموش میکند ضمنا استهلاک پمپ در این مدل بیشتر از باقی مدلها می باشد.

اجزای اصلی پمپ آب خانگی:

الکتروموتور : وسیله تامین نیروی مکانیکی جهت چرخش پمپ

پمپ آب : مجموعه ای که به لوله کشی سیال وصل میشود

محفظه بلبرینگ یا یاتاقان : محل قرارگیری بلبرینگها یا یاتاقانها

کوپلینگ : رابط متصل کننده شفت الکتروموتور به شفت پمپ

پروانه : جهت تامین فشار و انتقال سیال بسته به کاربری انواع بسیار متنوعی دارد

مکانیکال سیل : آببندی شفت خروجی پمپ

چگونه هزینه های تعمیر و نگهداری سیستم آب رسانی را کاهش دهیم

از متریال (جنس) های مرغوب و با کیفیت استفاده کنیم

فشار های وزنی لوله کشی مستقیم بر روی پمپ و سیستم نباشد

به طور مرتب و دوره ای  توسط تعمیر کار مجرب موتور خانه را سرویس کنیم

با مشاهده هرگونه نشتی و صدا ها غیره متعارف و ضربات آبی با تعمیر کار تماس گرفته و مشکل را حل نماییم.

نوشته شده توسط مهندس #حمید شجاعیان

2 دیدگاه برای “آشنایی با انواع پمپ آب خانگی و طرز کار آن”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *