آشنایی با انواع پکیج و طرز کار آنها

پکیج چیست؟

در گذشته در برخی منازل، آپارتمان ها، اداره جات و مراکز تجاری جهت گرمایش کلی ساختمان قسمتی مجزا به نام موتورخانه وجود داشت و هم اکنون هم در برخی ساختمان ها نیز موجود می باشد. موتورخانه قلب تاسیسات یک ساختمان می باشد که پر از لوله کشی و تجهیراتی مانند دیگ آب گرم، پمپ های انتقال آب، سختی گیر، مخزن کوئیل دار،مخزن انبساط و …. می باشد. و وظیفه کلی تامین گرمایش ساختمان در فصل سرد و آب گرم مصرفی را در تمام فصول را بر عهده دارد. و با گذشت زمان و پیشرفت بشر توانستند ابعاد موتور خانه ها را کاهش دهند و آنها را به صورت های پکیج در سایز های مختلف در آورند و به مرور آنها را بهینه تر نمایند.

پکیج نمونه ای هوشمند و کوچک شده از یک موتورخانه کامل مجهز و جمع جور می باشد، که فضای خیلی کمی اشغال می کند و قابلیت نصب درون هر واحد یا ساختمان را به صورت مجزا  دارد و می تواند آب گرم مصرفی و گرمایش یک واحد تا حدود 300 متری در نوع دیواری و کل یک آپارتمان در نوع زمینی را تامین کند. پکیج ها نسبت به موتور خانه مرکزی از انرژی بالاتر و راندمان بهتری برخوردار می باشند. سوخت کمتری مصرف می کنند، فضای کمتری اشغال می کنند و اتلاف انرژی در آنها کمتر می باشد. نیاز به لوله کشی و عایق کاری گسترده ندارند. و در صورت خرابی پکیج یا نیاز به سرویس فقط واحد مذکور غیره فعال می شود و دیگر واحد ها فعال می باشند. اما در صورت خرابی موتورخانه کل ساختمان در گیر می شوند. پکیج جهت تامین گرمایش هر وسیله ای که با آب گرم محیط را گرم می کنند مورد استفاده قرار می گیرد مانند رادیاتور ها فن کوئیل ها گرمایش از کف و ….. با توجه به نصب و خرابی سیستم های گرمایشی خصوصا پکیج در ساختمانها  گروه فنی مهندسی دراک سرویس خدمات در شیراز آماده همکاری جهت مشاوره ، نصب، تعمیر و نگهداری هرگونه سیستم گرمایشی و پکیچ به شما بزرگواران می باشد.

انواع پکیج:

پکیج گرمایشی از لحاظ مکان قرارگیری و محل نصب به دو نوع دیواری و زمینی تقسیم می شوند.

پکیج زمینی نمونه کوچک شده یک موتورخانه هوشمند می باشد. دارای یک مخزن جانبی بوده و بر روی زمین و در محلی سربسته نصب می شود. قابلیت تامین آب گرم مصرفی و سیستم گرمایش یک آپارتمان را نیز به طور همزمان دارا می باشد و از ظرفیت کاری بالاتری برخوردار می باشند و به طور کلی فضای خیلی بیشتری را نسبت نوع دیواری پوشش میدهد. و با کارکرد پکیج آب مخزن همیشه در دمای دلخواه مصرف کننده آماده مصرف می باشد.

پکیج دیواری نمونه خیلی کوچکی از یک موتورخانه هوشمند می باشد. دستگاهی جمع و جور و سبک که بر روی دیوار در آشپزخانه یا تراس نصب می شود. فضای کمی را اشغال می کند و قابلیت تامین  آب گرم مصرفی و سیستم گرمایشی را برعهده دارد. پکیج دیواری در چند مدل تولید می گردد. دو مبدل فن دار، تک مبدل فن دار، دومبدل بدون فن، تک مبدل بدون فن و پکیج‌ها در دو نوع دیجیتال و آنالوگ ساخته می شوند.

جهت خروج دود و محصولات احتراق پکیج ها در دو مدل فن دار و  بدون فن تولید می شوند. پکیج های فن دار به دلیل داشتن فن قابلیت عبور دود را در مسیر های  افقی و عمودی دارند. ولی در مدل بدون فن فقط قابلیت عبور دود به صورت عمودی و تا ارتفاع حداکثر سه متر ممکن می باشد. این فن همزمان که محصولات احتراق را به بیرون هدایت می کند باعث مکش اکسیژن لازم جهت سوختن در محفظه احتراق را نیز بر عهده دارد.

تفاوت پکیج دیواری و زمینی

در ساختمان هایی که فضا بیشتر است و یا نیاز به گرمایش بیشتری دارند استفاده از پکیج زمینی بهتر می باشد.یعنی پکیج زمینی می تواند به صورت هم زمان گرمایش و آب گرم چند واحد را تامین کند.

پکیج دیواری جهت واحد ها با متراژ کم تا 250 متر مناسب و مقرون به صرفه می باشد. اما پکیج زمینی برای ساختمانهای بزرگ آپارتمان ها و حتی بیمارستان ها که نیاز به گرمایش زیادتری و حجم آب گرم بیشتری دارند مورد استفاده قرار می گیرد.

پکیج زمینی مجهز به مخزن ذخیره آب می باشد و حجم بیشتری آب گرم جهت مصرف ذخیره دارد اما پکیج دیواری مخزن ذخیره آب ندارد و با بستن شیر آبگرم دستگاه خاموش می شود.

پکیج زمینی نیاز به فضای بیشتری نسبت پکیج دیواری دارد و به دلیل وزن زیاد نمی توان آن را بر روی دیوار نصب کرد و بر روی زمین داخل آشپزخانه یا در برخی مدلها به فضای جداگانه نیاز دارد، ضمنا پکیج زمینی قابلیت نصب در تراس و فضای آزاد را ندارد چون این دستگاها فن دار می باشند و نباید در معرض وزش باد قرار گیرند.

در صورتی که پکیج های دیواری قابلیت نصب در تراس زیر بالکن را نیز دارند.

پکیج زمینی دارای دیگ آب گرم و دیگ چدنی می باشد و ظرفیت کاری آن از 28 تا 150 کیلو وات متغیر می باشد. ولی پکیج دیواری مبدل حرارتی داردکه ظرفیت کاری آنهااز 18 تا 32 کیلو وات متغیر می باشد و مخزن ذخیره آب گرم نیز در آنها موجود نمی باشد. و علت استفاده از پکیج های زمینی در ساختمان های بزرگتر به همین دلیل می باشد.

پکیج های دیواری به دلیل طراحی خاص دارای مشکلاتی می باشند مثلا در فصل سرد که از سیستم گرمایشی استفاده می شود اگر مصرف کننده به آب گرم مصرفی جهت استحمام و شستشو نیاز داشته باشد سیستم گرمایش از کار می افتد و این یک مشکل جدی برای سیستم های گرمایشی مانند رادیاتورها، سیستم گرمایش از کف، داکت اسپلیت و فن کوئل ها می باشد. زیرا تا زمانی که شیر آب گرم مصرفی باز باشد سیستم گرمایشی قطع می باشد و آب مدار گرمایش شروع به سرد شدن می کند. زیرا دستگاه فقط قابلیت ساپرت یکی از گزینه های گرمایش را دارا می باشد. ولی در سیستم پکیج زمینی این مشکل وجود ندارد و امکان استفاده همزمان آبگرم مصرفی و سیستم گرمایشی به صورت مجزا فراهم می باشد.

یکی دیگر از ایرادات پکیج های دیواری طول عمر مفید آنها می باشد. در صورت استفاده مناسب و سرویس دوره ای به طور متوسط 7 تا 8 سال عمر مفید دارند و در برخی قسمت ها بر اثر خرابی ناچار به تعویض قطعاتی مانند پمپ و مبدل حرارتی می شویم اما در اکثر پکیج های زمینی به دلیل استفاده از دیگ چدنی عمر مفید آن بسیار بالاتر می باشد.

پکیج گرمایشی بر اساس نوع سوخت به چهار دسته تقسیم می شوند.

پکیج گازی (دیواری و زمینی بدون صدا)

پکیج برقی (دیواری و زمینی بودن صدا)

پکیج گازوئیلی (زمینی با امکان نصب در موتورخانه یا اتاقی بیرون از واحد مسکونی)

پکیج دوگانه سوز (زمینی با امکان نصب در موتورخانه یا اتاقی بیرون از واحد مسکونی)

عملکرد پکیج در حالت تابستانی  چگونه است؟

در پکیج های دیواری زمانی که مصرف کننده دستگاه پکیج را به برق و گاز (سوخت مورد مصرف) وصل نماید و شیر های آب ورودی خروجی را کاملا باز نماید دستگاه در حالت آماده به کار قرار می گیرد، در نوع دیواری تا زمانی که مصرف کننده شیر آب گرم را باز نکند دستگاه شروع به کار نمی کند با باز کردن شیر آب توسط مصرف کننده سنسورهای دستگاه به برد فرمان روشن شدن و انجام سیکل برنامه ریزی شده برای سیستم را صادر می کند و دستگاه آب گرم مصرفی را تامین می نماید و بعد از بستن شیر آب گرم مصرفی توسط مصرف کننده سنسور ها مجددا به برد فرمان خاموش شدن صادر می کنند. و دوباره سیستم در حالت استند بای قرار می گیرد.

و در پکیج های زمینی مصرف کننده دما را به وسیله ترموسات برای آب گرم مشخص می کند و پکیج دمای مخزن را به اندازه ست شده می رساند و بعد از افت دما دوباره دما را به نقطه ست شده می رساند تا همیشه آب گرم در دسترس مصرف کننده باشد.

عملکرد پکیج در حالت زمستانی چگونه است؟

در پکیج های دیواری زمانی که مصرف کننده دستگاه پکیج را به برق و گاز (سوخت مورد مصرف) وصل نماید و شیر های آب ورودی خروجی را کاملا باز نماید دستگاه در حالت آماده به کار قرار می گیرد. وقتی مصرف کننده دستگاه را در حالت زمستانی قرار می دهد و دما را تنظیم می کند. برد فرمان روشن شدن به قسمت های مختلف میدهد و پکیج شروع به کار می نماید آب از ورودی پمپ شروع به گردش می نماید و در مبدل حرارتی اولیه محفظه احتراق گرم و از شیر سه راه عبور می کند و از دستگاه خارج و به سمت ورودی رادیاتور ها حرکت می کند و از قسمت خروجی رادیاتورها به سمت ورودی پکیج آمده و مجددا وارد پمپ می شود و این سیکل بسته تا زمانی که دستگاه به گرمایش مطلوب نرسد همچنان ادامه دارد. وقتی گرما به حد تعین شده رسید پکیج خاموش می شود و بعد از کاهش دما دوباره همان سیکل قبلی را سیستم ادامه می دهد.

در حالت زمستانی وقتی مصرف کننده شیر آب گرم مصرفی را باز کند سنسورها به برد فرمان می دهند و برد به شیر سه راهه فرمان داده و مسیر آب گرم خروجی مبدل حرارتی را که به سمت رادیاتورها می روند بسته و به سمت مبدل ثانویه که در پایین دستگاه نصب شده هدایت می کند وقتی آب گرم از میان صحفات جداکننده آب سرد و گرم ورودی به مبدل رسید با تماس غیره مستقیم تبادل حرارت انجام می شود و آب سرد گرم می شود و آب گرم مصرفی مصرف کننده تامین می شود. حال آب گرم ورودی به مبدل سرد شده و وارد پمپ دستگاه می شود و از آنجا به سمت مبدل اولیه می رود و مجددا گرم و از شیر سه راهه وارد مبدل ثانویه می شود و این سیکل تا زمانی که مصرف کنده یه آب گرم نیاز داشته باشد ادامه می یابد بعد از بستن شیر آب گرم مصرفی برد به شیر سه راه فرمان تغیر مسیر آب گرم خروجی مبدل حرارتی اولیه را صادر و آب به سمت رادیاتور ها حرکت و سیکل گرمایش را از سر می گیرد.

در پکیج های زمینی آب گرم مصرفی همیشه در مخزن ذخیره موجود می باشد و سیستم به صورت اتوماتیک در زمان کاهش دمای آب مخزن آن را مجددا تا دمای ست شده گرم می نماید. و سیستم گرمایشی هم بر اساس دمای ست شده توسط مصرف کننده تامین می گردد. و هر دو سیتم همزمان و به صورت همیشگی در دسترس می باشند.

مزایای پکیج ها نسبت به موتورخانه ها

جدا بودن سیستم گرمایشی واحدها

کاهش در هزینه های مصرف انرژی

عدم نیاز به فضای بزرگ جهت موتورخانه

هزینه های تعمیر و نگهداری خیلی کم تر نسبت به موتورخانه

طریقه هواگیری پکیج و رادیاتورها

اکثر پکیج ها دارای سیستم هواگیری اتوماتیک می باشند.

برای هواگیری خطوط و رادیاتورها ابتدا سیستم را خاموش کنید تک تک رادیاتورها و یا فن کوئیل ها را از محل شیر هوا گیری، هوا گیری نماید بعد از بالاترین قسمت سیستم مانند حوله خشک کن یا بالاترین رادیاتور و فن کوئیل با باز کردن شیر هواگیری اقدام به هواگیری نماید.

هنگام نصب پکیج چه نکاتی را رعایت کنیم

محلی که برای نصب پکیج دیواری انتخاب می شود باید دارای شرایط ذیل باشد.

قبل از نصب پکیج دیواری، ابتدا از ظرفیت تحمل بار دیوار مطمئن شوید. دیوار انتخاب شده باید تحمل وزن پکیج را داشته و مستحکم باشد.

محل نصب پکیج باید خشک و بدون رطوبت باشد.

محل نصب پکیج دیواری بالای اجاق گاز و سایر وسایل گرمازا نباشد.

حداقل فاصله دستگاه از دیوار مقابل یک متر باشد.

حداقل فاصله دستگاه از دیوار یا کابینت مجاور از طرفین ۱۵ساتی متر باشد.

حداقل فاصله از کف تا زیر پکیج ۱۲۰سانتی متر باشد.

اگر می‌خواهید پکیج دیواری را درون کابینت نصب کنید دقت کنید درب کابینت دارای هواکش باشد ، زیرا دستگاه نیاز به اکسیژن دارد و باید اکسیژن مورد نیاز آن تامین شود.

از نصب پکیج دیواری در نزدیکی محل مواد اشتعال‌ زا خودداری کنید.

با توجه به شرایط ساختمان‌تان، مدل پکیج فن‌دار یا بدون فن را انتخاب کنید.

قبل از نصب پکیج دیواری، باید لوله‌کشی و نصب رادیاتورها انجام شود. لوله کشی ‌ها باید تمیز و عاری از هر مواد خارجی باشند.

قبل از نصب، لوله کشی آب سرد و گرم باید انجام شده باشد.

جهت جلوگیری از وارد شدن آسیب به دستگاه باید از محافظ الکتریکی برقی استفاده شود.

اگر آب منطقه دارای سختی بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ باشد، بهتر است از سختی‌گیر آب استفاده شود.

لوله‌ ها و شلنگ‌ های به کار رفته در نصب باید کاملا دارای کیفیت و  استاندارد های لازم باشند.

در مسیر ورود هوا در پکیج دیواری فیلتر نصب کنید تا باعث جلوگیری از ورود گرد و غبار به دستگاه شود.

استفاده از پکیج‌های جداگانه برای هر مصرف‌کننده، ایمنی بیشتری به همراه خواهد داشت.

قبل از هرگونه اقدام برای راه اندازی پکیج، لوله کشی شوفاژ باید شست و شو و از هرگونه مواد خارجی عاری شود چرا که در غیر این صورت ممکن است هنگام راه اندازی، ذرات خارجی وارد پمپ شده و باعث گریپاژ و در نهایت سوختن پمپ سیرکولاتور شود.

به منظور آسانی در نصب، راه اندازی و تغییرات ممکن، باید تمامی لوله های متصل به دستگاه شیر فلکه از قبل نصب گردد.

استفاده از محافظ الکتریکی برق استاندارد و مخصوص پکیج جهت جلوگیری از آسیب به برد و قطعات الکترونیک توصیه می شود.

به ازاء هر کیلو وات توان دستگاه به ۱ متر مکعب فضا نیاز است.

در صورتی که حجم محل نصب دستگاه کمتر از حد مورد نیاز دستگاه باشد، باید فضای محل نصب دستگاه را به اتاق مجاور و یا فضای آزاد ارتباط داد که می توان به وسیله بریدن بالا و پایین درب اتاق به اندازه ۵ سانتیمتر و یا قراردادن هواکش های مشبک در بالا و پایین درب فضای محل نصب دستگاه را به اتاق مجاور به صورت دائماً باز ارتباط داد.

هرگز نباید دستگاه ها را در محل هایی که در آن گاز های اسیدی موجود می باشد که باعث خوردگی اجزاء داخلی دستگاه شود نصب نمود.

دودکش ساختمان باید دارای شرایط ذیل باشد.

دودکش ساختمان باید مستقل و فقط مخصوص همان دستگاه باشد.

قطر لوله دودکش داخل دیوار باید ۱۵ سانتی متر باشد.

دودکش ساختمان باید حداقل دارای ۴ متر ارتفاع از روی دستگاه تا کلاهک تعدیل روی پشت بام داشته باشد. به این نکته توجه کنید که حداقل ارتفاع موثر دودکش ساختمان برای هر پکیج ۴ متر در نظر گرفته می شود. (مطابق استاندارد (

دستگاه باید نسبت به سوراخ دودکش روی دیوار ۴۰ سانتی متر پایین تر نصب گردد.

طول لوله افقی دودکش دستگاه نباید بیشتر از ۲۰ سانتی متر باشد و باید دارای شیب مثبت به سمت بالا باشد.

اتصالات دودکش دستگاه باید طوری باشد که به هیچ عنوان به داخل ساختمان نشتی نداشته باشد.

سنسور دود موجود در بعضی از برند ها یک مزیت و تامین کننده ایمنی به حساب می آید که در مواقع برگشت دود به محیط عمل می نماید، بنابراین به هیچ وجه نباید سنسور دود قطع و یا تغییری در آن ایجاد شود.

در محل هایی که دودکش مناسب وجود نداشته و یا دودکش موجود در ساختمان از کشش مناسبی برخوردار نمی باشد، باید حتماً از پکیج فن دار استفاده شود.

هرگز نباید دستگاه دودکش دار را در مکان هایی با اندازه زیر ۸ متر مکعب یا فضاهایی با اندازه بسیار کوچک نصب نمود.

لوله دودکش باید درزگیری شده باشد تا گازهای مشعل پکیج را به بیرون هدایت کند.

شرایط مورد نیاز جهت استفاده از پکیج دیواری فن دار

پکیج دیواری فن دار طوری طراحی شده اند که نیازی به دودکش ساختمان ندارد و هوای مورد نیاز سوختن در دستگاه از محیط آزاد به داخل دستگاه مکیده می شود.

هرگز نباید جداره بیرونی دودکش پکیج دیواری فن دار را جدا نمود و از هوای محیط اطراف محل نصب دستگاه استفاده نمود.

لوله دودکش پکیج دیواری فن دار باید حتما با محیط آزاد بیرون از محل نصب دستگاه ارتباط داشته باشد تا دود ایجاد شده در دستگاه به محیط بیرون از منزل تخلیه گردد.

اگر در مواردی فاصله بین پکیج دیواری و پنجره یا دیوار خارجی بیشتر از اندازه طول لوله دودکش دو جداره موجود داخل کارتن باشد، یا نیاز به زانو باشد، باید حتما از لوله رابط و زانوی مخصوص دوجداره پکیج دیواری فن دار استفاده کرد.

طول لوله دودکش پکیج دیواری فن دار ۴ متر می باشد که به ازاء استفاده از هر زانو، ۱متر از ۴ متر طول لوله دودکش کم می شود.

به خاطر این که قدرت مکش و دهش فن برای ۴ متر طراحی شده است، در مواردی که طول دودکش کم باشد به دلیل قدرت زیاد فن، هوای ورودی به محفظه احتراق پکیج دیواری بیش از حد لازم می شود و باعث می شود که دستگاه به راحتی و سریع روشن نشود و برای رفع این مشکل ۲ حلقه فلزی داخل کارتن دستگاه موجود می باشد که سایز یکی ۷۵ میلیمتر و دیگری ۸۰ میلیمتر می باشد که برای کم کردن دبی هوای ورودی به محفظه احتراق می توان از آن ها استفاده نمود. اگر طول لوله دودکش کمتر از ۱ متر باشد، باید از حلقه سایز ۸۰ میلیمتری استفاده شود و اگر بین ۱ تا ۱.۵ باشد، باید از حلقه سایز ۷۵ میلیمتری استفاده نمود و زمانی که طول دودکش بیشتر از ۱.۵ متر باشد، نیازی به استفاده از حلقه های کم کننده دبی نمی باشد.

این نکته را در نظر داشته باشید که زمانی از پکیج دیواری فن دار استفاده می شود که یا متراژ محل نصب دستگاه کمتر از ۱۲۰ متر می باشد و یا لوله دودکش استاندارد ۱۵ سانتی متری وجود نداشته باشد و یا این که اگر لوله دودکش از سایز ۱۵ سانتیمتر برخوردار می باشد، ارتفاع آن از ۴ متر کمتر است.

نوشته شده توسط مهندس حمید شجاعیان

2 دیدگاه برای “آشنایی با انواع پکیج و طرز کار آنها”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *