
بوستر پمپ های آبرسانی به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
بوستر پمپ با دور ثابت
بوستر پمپ با دور متغیر
بوستر پمپ با دور ثابت و متغیر
بوستر پمپ دور ثابت:
اکثر بوستر پمپ های دور ثابت با سیستم پرشر سوئیچ و مخازن تحت فشار معمولی طراحی و ساخته می شوند توسط یک تابلو فرمان اتوماتیک بدون اینورتر کنترل می شوند. به این صورت که بر اثر کاهش فشار پرشرسوئیچ به تابلو برق فرمان روشن شدن میدهد. پمپ اول با حداکثر سرعت و قدرت شروع به کار می کند و آب مورد نیاز را تامین می کند. چنانچه فشار آب کم باشد اگر برای سیستم تجهیزات لازم دیده شده باشد پمپ های بعدی نیز با حداکثر سرعت و قدرت شروع به کار خواهندکرد تا فشار لازم جهت شبکه آب مصرفی را تامین کنند و در غیره این صورت تنها یک پمپ آب مصرفی را تامین خواهد کرد. در این نوع بوستر پمپ، هر پمپ با دیگری دارای 0.5 بار اختلاف فشار می باشد تا بتواند دبی و فشار مدار بوستر پمپ را در بهترین حالت تامین کند. در این بوستر پمپ ها با استفاده از پرشرسویچ های نصب شده بر روی پوستر امکان فرمان نوبتی پمپ ها بر اساس نیاز موجود در خطوط لوله فراهم می گردد. با توجه به نصب و خرابی بوستر پمپ ها گروه فنی مهندسی دراک سرویس خدمات در شیراز آماده همکاری جهت مشاوره ، نصب ، تعمیر و نگهداری هرگونه سیستم پمپاژ به شما عزیزان می باشد.
بوستر پمپ دور متغیر:
با استفاده از تکنولوژی پیشرفته در بوستر پمپ دور متغیر، قابلیت تنظیم سرعت گردش پمپ با استفاده از اینورتر در تابلو فرمان بوستر پمپ دور متغیر فراهم می گردد. استارت آنی پمپ ها از جمله معایب آنها بوده که باعث کاهش عمر آنها و افزایش خرابی ، سرو صدا و لرزش پمپ ها می شود، اما در بوستر پمپ آبرسانی دور متغیر به دلیل سیستم راه اندازی نرم الکتروپمپ (اینورتر) این مسئله حل شده است. تفاوت اصلی میان این دو دسته را میتوان هوشمند بودن بوسترهای دور متغیر عنوان کرد. در نوع دور متغیر برای دریافت اطلاعات و به کار انداختن پمپ ها از اینورتر (Inverter) و سنسور مخصوصی استفاده می شود. بوستر پمپ های دور متغیر آبرسانی باعث می شوند که از وارد شدن ضربات الکتریکی به الکترو موتور در هنگام راه اندازی و کار و کاهش ضربات مکانیکی به شبکه آب مصرفی جلوگیری شود. در هنگام شروع به کار اولیه پمپ از اینورتر (Inverter) استفاده می شود. این تجهیز باعث می شود که راه اندازی الکتروموتور به شکلی آرام انجام شود. یعنی با شروع مصرف آب در شبکه ، موتور با دور کم شروع بکار می کند و به تدریج دور و قدرت پمپ نسبت به تقاضا افزایش پیدا می کند. در نهایت اگر توان پمپ مذکور در حداکثر دور حجم آبدهی و یا فشار آب کافی نباشد پمپ دوم به شکل خودکار وارد مدار می شود. هر قدر مصرف ساختمان زیادتر یا کمتر شود، سنسورها آن را محاسبه و به تابلو فرمان سیگنال ارسال می کنند و از آنجا سرعت و قدرت پمپ و یا پمپ ها کاهش یا افزایش می یابد.
بوستر پمپ های دور متغیر از نظر شکل ظاهر با بوستر پمپ های دور ثابت، یکسان بوده، در مدل دور متغیر تغییرات در تابلو برق سیستم ایجاد شده است. این تغییر استفاده از (اینورتر) دستگاه کنترل دور است. سیستم دبی و فشار مورد نیاز انتخاب شده را توسط تغییر سرعت الکتروموتور ایجاد می کند.
این بوستر پمپ ها دارای اینورتر ( سیستم درایو فرکانس متغیر VDF) می باشد و قادر است سرعت چرخش پمپ را با توجه به هد و دبی مورد نیاز تغییر دهد.
دستگاه اینورتر دارای قابلیت برنامه نویسی است و می توان برای آن برنامه ای مناسب شرایط تعریف کرد. استفاده از اینورتر باعث کاهش مصرف برق و هزینه های مربوط به نگهداری و استهلاک پمپ می گردد. ثابت ماندن فشار و حذف ضربات هیدرولیکی نیز از مشخصه های این سیستم است. گفتنی است، هزینه تهیه این سیستم نسبت به سیستم دور ثابت بالاتر است ولی در طول زمان با هزینه مربوط به نگهداری و مصرف برق آن برابری می کند.
بوستر پمپ با دور ثابت و متغیر
بوستر پمپ دور ثابت و متغیر متشکل از دو سیستم بوستر پمپ دور ثابت و دور متغیر می باشد که پمپ اولیه به صورت متغیر وارد مدار می گردد و پمپ های بعدی با حداکثر توان وارد مدار می گردد.
مزایای استفاده از بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دور ثابت:
کاهش استهلاک بلبرینگ و کوپلینگ ها، قطعات متحرک الکترو پمپ ها، کاهش هزینه های سرویس و نگهداری و افزایش عمر مفید بوستر پمپ و اجزا تشکیل دهنده آن به دلیل روشن نشدن پمپ با حداکثر توان در مصارف کم آب مصرفی
ثابت بودن کامل فشار آب سیستم در تمامی مدت استفاده از آب مصرفی
حذف مخزن تحت فشار یا منبع دیافراگمی
دارای سیستم حفاظتی یکپارچه و ایمن
کاهش هزینه برق مصرفی موتورخانه تا ۳۰% بدلیل حذف شدن جریان راه اندازی در مقایسه با بوستر پمپ های دور ثابت به هنگام روشن شدن آنی الکترو پمپ ها و متناسب بودن دور نسبت به فشار آب مصرفی
چرا بوستر پمپ دور متغیر به مخزن تخت فشار نیاز ندارد:
ثابت بودن کامل فشار سیستم و عدم نیاز به ذخیره سازی آب در حد فاصل دو فشار در مقایسه با بوستر پمپ های دور ثابت
حذف ضربات قوچ در شبکه مصرفی به دلیل روشن نشدن آنی الکترو پمپ ها
معادل بودن مقدار آب پمپاژ شده بوسیله بوستر پمپ ها با میزان آب مصرفی
ضمنا بوستر پمپ های دور متغیر باعث کاهش مصرف برق، استهلاک و سر صدا خواهند شد اما هزینه اولیه نصب آنها از هزینه نصب سیستم های دور ثابت بیشتر می باشد.
بوستر پمپ آتش نشانی چیست؟
امروزه با افزایش تراکم ساخت و ساز در شهرها و اجرای پروژه های بلند مرتبه، ارتقاء سطح ایمنی یکی از مهمترین موارد در ائین نامه ها ساخت می باشد، که از جمله مهمترین این بخش ها استفاده از سیستم های اعلان و اطفای حریق می باشد. لذا طراحی سیستم اطفا حریق و انتخاب سیستم تامین آب با دبی و فشار لازم از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. تامین آب سیستم اطفا حریق توسط بوستر پمپ های آتش نشانی صورت می گیرد. این سوال ممکن است برای بسیاری از کاربران وجود داشته باشد که بوستر پمپ آتش نشانی چیست و چگونه عمل می کند. بوستر پمپ آتش نشانی به مجموع یک یا چند الكترو پمپ كه بصورت موازی به یكدیگر متصل شده و توسط تابلو فرمان هوشمند کنترل می شوند، گفته می شود. بوستر پمپ آتش نشانی اطفاء حریق با فشار بالا در مدار قرار گرفته و آب مورد نیاز شبکه اطفاء حریق را تامین می کنند. بعلت اینکه بوستر پمپ های آتش نشانی برای مدت طولانی خاموش است و صرفا در موقع حریق استارت می شود باید به صورت منظم و دوره ای آنها را استارت کنیم یا سیستم ضد گیر پاژ بر روی آنها قرار دهیم به همین دلیل باید برای هر پمپ دو پرشر سوئیچ داشته باشیم که در صورت عمل نکردن یکی، دیگری وارد شود. همچنین بوسترها باید بصورت دوره ای تست شود و از نظر عملکردی نیز تضمین شود و نیاز می باشد جهت تست هر پمپ یک شر بر روی خروجی پمپ جهت تست تعبیه شود.
طراحی و ساخت بوستر پمپ ها برای اهداف زیر می باشد؟
حداکثر مصرف آب که به دبی مشهور است: دبی اصطلاحی در صنعت آب است که به مقدار آبی گفته میشود که از نقطه مشخصی مانند لوله، رودخانه، کانال آب، دریچه سد و یا هر سازه دیگر در واحد زمان عبور می کند. برای محاسبه این رقم باید حاصل ضرب سطح مقطع در سرعت آب را به دست آورد و واحد اندازه گیری آن مترمکعب بر ثانیه است.
حداکثر فشار آب در سیستم: فشار آب مقیاسی است که بر حسب آن، نیرویی که آب درون سیستم آبرسانی و لوله کشی به خود می گیرد، مورد سنجش قرار می گیرد. واحد اصلی سنجش فشار آب بار (Bar) است. هر بار (Bar) نیروی لازمه برای اوج گرفتن و ارتفاع آب تا متراژ ۱۰ متر می باشد. واحد دیگری که برای سنجش فشارآب استفاده می شود پی اس آی(PSI) است. هر بار (Bar) معادل ۱۴ پی اس آی (PSI) است.
نوشته شده توسط مهندس حمید شجاعیان